ارامگاه سعدی (سعدیه)
یکی از قدیمیترین و دوست داشتنی ترین مقصدهای گردشگران داخلی و خارجی، شیراز است. اگر شما عاشق شعر و ادب هستید میتوانید شیراز و مکانهای دیدنی آن از جمله آرامگاه سعدی را از نزدیک مشاهده کنید، حال و هوای خاصی که در آرامگاه سعدی وجود دارد مورد جذابیت هر گردشگری قرار گرفته و همیشه مورد توجه ادب دوستان و اهالی شعر است.
وقتی ما شهر زیبایی به نام شیراز را داریم چرا باید مسافتهای طولانی را طی کنیم و به مقاصد خارجی برسیم. از این رو با ما همراه باشید تا بیشتر درباره این مقبره مشهور صحبت کنیم.
تاریخچه ارامگاه سعدی(سعدیه)شیراز
سعدی شاعر معروف ایرانی است که سالهای زیادی بر سر زبانها افتاده و شعرهای معروفش مورد پسند عام و خاص قرار گرفته است. سعدیه محل زندگی این شاعر بزرگ بوده است که پس از مرگش در همین مکان به خاک سپرده شد. پس از گذشت چند سال از مرگ سعدی فردی به نام خواجه شمس الدین محمد صاحب دیوانی برای سعدی مقبره باشکوهی ایجاد کرد.
اما طولی نکشید که در سال ۹۹۸ فردی به نام یعقوب ذوالقدر دستور داد که این مقبره را تخریب کنند و اثری از آن باقی نماند. پس از تخریب کریم خان زند در سال ۱۱۸۷ هجری قمری دستور داد عمارتی بر روی قبر سعدی ساخته شود. در دوره قاجار افراد زیادی از جمله علی اکبر قوام شیرازی دستور داد سنگ جدیدی را برای مزار سعدی قرار دهند و فردی به نام حبیب الله خان قوام الملک شیرازی بنای مقبره را بازسازی کرد و تا سال ۱۳۳۱ این بنا مثل روز اول بود.
در سال ۱۳۲۴ تصمیم گرفته میشود که بنای جدیدی برای آرامگاه سعدی ساخته شود و دو معمار ایرانی به نام محسن فروغی و علی اکبر صادق دست به کار شدند و با یک طراحی خاص این بنا را در سال ۱۳۳۰ شروع و در سال ۱۳۳۱ تمام کردند و در این راه یک معمار فرانسوی نیز به آنها در بهبود طرح کمک کرد.
معماری ارامگاه سعدی(سعدیه) شیراز
طرح و معماری که در آرامگاه سعدی وجود دارد ترکیبی از مدرن و سنتی است. وقتی به آرامگاه سعدی نگاه میکنید یک ایوان ستوندار بلند و یک رواق کشیده به صورت یک ال وجود دارد که در محل برخورد ایوان و رواق یک گنبد در نظر گرفته شده که مقبره سعدی در آن قرار دارد. وقتی به بالای گنبد نگاه میکنید کاشیهای فیروزه رنگ میدرخشند که زیبایی آرامگاه را چند برابر کرده است.
در وسط حیاط دو حوض به شکل مستطیل با جهت شمالی و جنوبی در دو طرف محوطه آرامگاه وجود دارد و حوض دیگر در جهت شرقی و غربی در مقابل ایوان اصلی ساخته شده است. در روبروی آرامگاه سعدی حوض دیگری وجود دارد که مردم در آن حوض سکههایی برای گرفتن حاجت خود میاندازند که این حوض در بین مردم بسیار شناخته شده است.
معماری زیبای دیگری که در آرامگاه سعدی وجود دارد حوض ماهی است که در سمت چپ قرار گرفته وبه صورت هشت ضلعی و با مساحت ۳۰ متر مربع زیربنا دارد. این حوض با ۲۸ عدد پله به صحن آرامگاه متصل میشود. نورگیریهای زیبایی در قسمت بالایی این حوض وجود دارد که دارای آرایش هشت ضلعی میباشد و در اطراف، دو نورگیر دیگر وجود دارد که ۴ ضلعی است. در اطراف حوض ماهی ۲ بنا ساخته شده که از جنس آجر است که به عنوان بخش اداری و دفتری این مجموعه به حساب میآید.
در نزدیکی آرامگاه سعدی شیرازی کتابخانه عمومی سعدیه وجود دارد و در زیرزمین این کتابخانه تاقی است که با کاشی کاری زینت داده شده و به عنوان چایخانه سنتی از آن استفاده میشود.
برای ورود به آرامگاه سعدی شما از یک راهروی باریک عبور میکنید که در اطراف آن دارای درختان و گلهای زیبایی است که به عنوان فضای سبز مردم از آن استفاده میکنند. وقتی از دور وارد آرامگاه میشوید میتوانید یک فضای معنوی و رمانتیک را احساس کنید و وقتی جلو و جلوتر میروید این احساس در درون شما شدیدتر میشود.
همه چیز درباره سعدی شیرازی
ابومحمّد مُشرفالدین مُصلِح بن عبدالله بن مشرّف معروف به سعدی شاعر و نویسنده بزرگ ایرانی است که در قرن هفتم هجری قمری میزیست. این شاعر بزرگ با نامهای دیگری همچون شیخ اجل، استاد سخن و پادشاه سخن نیز شناخته میشود. سعدی تاثیر بسیار بزرگی بر شعر و ادبیات فارسی داشت و با اثاری همچون بوستان و گلستان توانست به شهرت جهانی برسد.
سعدی در اوایل قرن هفتم در شیراز دیده به جهان گشود. پدر سعدی در دربار اتابک فارس رفت و آمد داشت و علوم دینی را خوب میدانست. سعدی در ابتدا در کنار پدر به تحصیل و تربیت مشغول شد اما متاسفانه در سن 12 سالگی پدر خود را از دست داد و پس از آن تحت سرپرستی پدربزرگ خود قرار گرفت. در نهایت وی پس از چند سال برای ادامه تحصیلات به بغداد که در آن زمان یکی از مراکز مهم علم و دانش بود سفر کرد و در مدرسه نظامیه به تحصیل مشغول شد. وی پس از آن که در بغداد درس فقه، حکمت و ادب آموخت به نقاط مختلفی همچون شام، مراکش، حبشه و حجاز سفر کرد و در انتها به زادگاه خود شیراز بازگشت.
سعدی پس از بازگشت به شیراز در سال 656 بوستان سعدی را نوشت و سپس پس از یک سال توانست گلستان را بنویسد که تبحر آن را در ادبیات و زبان فارسی نشان میدهد. سعدی به دلیل سفرهای زیادی که داشت تجربیات زیادی کسب کرده بود و از این تجربیات و روایاتی که شنیده بود در اشعار و نوشتههای خود کمال استفاده برد. وی سرانجام در شیراز چشم از جهان فرو بست. متاسفانه تاریخ وفات وی مشخص نیست و بین سالهای 690 تا 694 هجری قمری حدس زده میشود.
اثار سعدی
سعدی در طول سالیان زندگی خود آثار زیادی بر جای گذاشت. این آثار به نظم و نثر هستند و اهمیت بسیاری بر ادبیات فارسی داشتند. در ادامه مهمترین آثار سعدی مورد بررسی قرار میگیرند.
بوستان سعدی
یکی از مهمترین آثار سعدی، بوستان است که به آن سعدی نامه نیز میگویند. این اثر به صورت نظم و در قالب مثنوی و در حدود 4000 بیت سروده شده است. این کتاب که در سال 655 هجری قمری سروده شده است دارای 10 باب است که هر کدام از این بابها به بررسی یک موضوع خاص میپردازد. محور اصلی کتاب بوستان سعدی بررسی موضوعات اخلاقی، تربیتی، سیاسی و اجتماعی است. این کتاب به زبانهای مختلفی ترجمه گشته است و جالب است بدانید که طبق روزنامه گاردین جزو 100 کتاب برتر در جهان است.
گلستان سعدی
گلستان در حدود یک سال پس از سرودن بوستان نوشته شد. گلستان یکی از معروف ترین کتب نثر فارسی است که دارای یک دیباچه و هشت باب است. در این کتاب سعدی حکایات و روایات مختلفی را بیان میکند که دارای پندهای اخلاقی بسیاری است.
غزلیات سعدی
علاوه بر بوستان و گلستان که دو اثر فاخر و معروف سعدی شیرازی هستند، غزلیات سعدی نیز بسیار زیبا، آموزنده و دلنشین هستند. سعدی در حدود 700 غزل دارد که در کتابی با عنوان غزلیات سعدی جمع آوری شده است. موضوع بیشتر غزلهای سعدی عاشقانه است اما غزلهای عارفانه و عبرت آموز نیز در این کتاب وجود دارد.
نصیحه الملوک
یکی دیگر از کتابهای سعدی که بعضا برای بسیاری از افراد شناخته شده نیست، کتاب نصیحه الملوک است. این کتاب دارای 151 پند آموزنده است که کوتاه اما پر معنا هستند. این کتاب در واقع کتابی برای پند و اندرز به حاکمان وقت است که آنها را به عدالت، صداقت و احسان دعوت میکند. متاسفانه این کتاب معمولا به صورت جدا و با نام خود به چاپ نمیرسد و در کتاب کلیات سعدی میتوان روایات این کتاب را مطالعه کرد.
مجالس پنجگانه
مجالس پنجگانه یکی دیگر از کتابهای نثر سعدی است که در کتاب کلیات سعدی جمع آوری شده است. همان طور که از نام کتاب نیز مشخص است این کتاب دارای پنج مجلس است که در آن سعدی به شیوه معارف صوفیان به سخنوری میپردازد. محتوای این مجالس عرفانی بوده و شیوه وعظ گونه دارد.
قصاید عربی
سعدی علاوه بر زبان فارسی به زبان عربی نیز تسلط داشت و همان طور که بررسی شد وی بخش زیادی از زندگی خود را در سفر به شهرهای عرب زبان سپری کرد. بنابراین وی سرودههایی نیز به زبان عربی داشت که در قالب کتابی با عنوان قصاید عربی سعدی منتشر شد. این کتاب به طور کلی دارای 369 بیت است و در کتاب کلیات سعدی میتوان آن را مطالعه کرد.
فاصله حافظیه تا سعدیه
اگر شما از آن دسته از افرادی هستید که اول آرامگاه سعدی را برای بازدید انتخاب کردید و بعد از آن قصد رفتن به آرامگاه حافظ را دارید باید از بلوار بوستان به سمت بلوار هفت تنان حرکت کنید. فاصله بین حافظیه تا سعدیه اندک است و در این مسیر شما میتوانید جاهای دیدنی زیادی را مشاهده کنید. در ادامه مسیر شما به بلوار چهل مقام میرسید که دارای یک چهارراه است نام این چهارراه ادبیات و در سمت راست آن آرامگاه حافظ قرار دارد.
در واقع حافظیه نرسیده به چهارراه حافظ است پس فاصله ازسعدیه تا حافظیه حدود ۴ کیلومتر است که شما به راحتی در یک روز میتوانید هر دو مکان را مقصد خود قرار دهید.همچنین اگر به دره نوردی علاقه مند هستید می توانید از صفحه تنگ رغز داراب نیز بازدید کنید.
آدرس ارامگاه سعدی (سعدیه)
برای دیدن این مکان زیبا فقط کافیست به شهر شیراز ،بلوار بوستان ،جنب باغ دلگشا و پارک کوهستان مراجعه کنید.
نحوه دسترسی به ارامگاه سعدی
برای دسترسی به آرامگاه سعدی ( سعدیه) راههای مختلفی وجود دارد و خوشبختانه امروزه دسترسی به این مکان بسیار آسان شده و مسافران را از سردرگمی در آورده است از این رو ما در زیر به چند مورد از وسایلهای حمل و نقل برای رسیدن به این مکان را بیان می کنیم.
۱_اگر میخواهید از تاکسیهای درون شهری استفاده کنید باید از تاکسیهایی که مقصد آنها بلوار بوستان و حوالی باغ دلگشا یا سعدی است استفاده کنید. بهتر است مسافران از تاکسیهای اینترنتی استفاده کنند چون هم مقرون به صرفه است و هم به راحتی میتوانند مقصد خود را پیدا کنند.
۲_بسیاری از افراد با خودروهای شخصی به شیراز سفر میکنند پس بهتر است بدانند برای دیدن آرامگاه سعدی باید به سمت چهارراه دلگشا و بلوار بوستان در منطقه ۳ شیراز حرکت کنند. امکاناتی برای این دسته از افراد فراهم شده که پس از رسیدن به آرامگاه سعدی خودروی شخصی خود را در پارکینگهایی که مجهز به دوربین مداربسته است پارک کنند.
۳_وسایلهای دیگری که افراد برای رسیدن به آرامگاه سعدی استفاده میکنند اتوبوس و مترو است. اگر از اتوبوس استفاده میکنید باید در ایستگاه سعدیه که در نزدیکی آرامگاه قرار دارد پیاده شوید و و از این ایستگاه تا آرامگاه کمی پیاده روی خواهید داشت ولی میتوانید از تاکسیها نیز استفاده کنید.
قیمت بلیط وساعت بازدید ارامگاه سعدی (سعدیه)
قیمت بلیط آرامگاه سعدی برای مردمان ایران ۵ هزار تومان و برای گردشگران خارجی ۵۰ هزار تومان میباشد که این تعرفه در هر سال جدید در حال تغییر است. افرادی که قصد دارند به شهر شیراز سفر کنند باید بدانند که ساعت بازدید از ۸ صبح تا ۱۰ شب میباشد ولی در ایام نوروز به دلیل ازدحام گردشگران ساعات بازدید و همچنین هزینه بازدید بیشتر میشود.
بهترین زمان برای بازدید از سعدیه
شیراز یکی از شهرهای محبوب ایرانی است که در هر چهار فصل میزبان گردشگران داخلی و خارجی میباشد و شرایط را در این چهار فصل برای افراد فراهم کرده است. اگر قصد دارید آرامگاه سعدی را با تمام جلوه و زیبایی آن مشاهده کنید به شما توصیه میکنیم عید نوروز و بهار را برای این مقصد در نظر داشته باشید.
روز اول اردیبهشت در تقویم به عنوان روز بزرگداشت سعدی نامگذاری شده است و هر ساله افرادی که علاقه خاصی به مراسمهای هنری و فرهنگی دارند اردیبهشت را برای سفر به شیراز انتخاب میکنند. همیشه فصل بهار شگفتی و زیبایی خاص خود را داشته است و از آنجایی که آرامگاه سعدی هم نمادی از زیبایی است، قطعاً ترکیبی از بهار و آرامگاه سعدی یک سفر لذت بخشی را برای شما ایجاد میکند.
چه تفریحاتی در سعدیه منتظر ماست؟
وقتی وارد این مکان تاریخی و رمانتیک میشوید قطعاً تفریحات و خوشگذرانیهایی در انتظار شما میباشد و شما با غرق شدن در این فضای عرفانی و آرام بخش میتوانید یک خوشگذرانی سالم و مناسبی داشته باشید. اولین تفریحات قدم زدن در طبیعت زیبا و آب و هوای لذت بخش است. برای رسیدن به مقبره این شاعر بزرگ باید در بین باغی که پراز درختان و گیاهان است عبور کنید و با دیدن این طبیعت زیبا، لبخند در صورت شما پدیدار میشود و همین قدم زدن و عکس گرفتن روح شما را تازه و یک خاطره جدیدی در ذهنتان ایجاد میشود.
خواندن شعر سعدی در آرامگاه او یکی دیگر از تفریحات لذت بخشی برای افرادی است که علاقه خاصی به ادبیات و شعر و شاعری دارند. در شبهای شیراز تمام گردشگران و خود مردمان شیراز بر آرامگاه سعدی جمع میشوند و یک گروه شعر خوانی برای میزبانی از مهمانان برپا میکنند.
علت محبوبیت آرامگاه سعدی چیست؟
علت زیادی وجود دارد که آرامگاه سعدی مقصد بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است و بسیاری از افراد کنجکاو هستند تا به سفر متفاوت بروند، آرامگاه سعدی یکی از این سفرهای متفاوت است چون دارای ویژگیهای زیر میباشد.
✓ مهمترین علت محبوبیت آرامگاه سعدی وجود بزرگترین شاعر ایرانی به نام سعدی است .
✓ این مکان به گونهای ساخته شده که حال و هوای خاصی را برای افراد ایجاد میکند و شما مدت کوتاهی میتوانید از تمام مشغلهها و نشخوار ذهنی رها شوید.
✓ دارای معماریهای جذابی است و در اطراف این جاذبه تاریخی شهرهای زیبایی برای دیدن وجود دارد.
بخش های مختلف ارامگاه سعدیه
قنات ارامگاه سعدی (سعدیه)
زیر صحن آرامگاه سعدی در عمق ۱۰ متری زمین قناتی پر از آب وجود دارد، که آب این قنات به حوض ماهی میریزد و سرشار از مواد مواد معدنی از جمله گوگرد و جیوه است.
حوض سکه سعدیه
بسیاری از افراد علت نامگذاری حوض سکه سعدی را نمیدانند پس بهتر است بگوییم همانطور که مردم ایتالیا در آبشار تروی برای برآورده شدن آرزوهایشان سکه میاندازند مردم ایران هم به خاطر سنتها و برآورده شدن آرزوهایشان در حوض سکه سعدیه سکه میاندازند.
حوض ماهی سعدیه
در آرامگاه سعدی ۲ حوض مستطیلی بزرگ در حیاط و حوض ماهی هشت ضلعی کوچک در زیربنای سعدی قرار گرفته است که آب قنات آرامگاه در این حوضها ریخته میشود. در بین مردم شیراز حوض ماهی ارزش بسیار زیادی دارد. این حوض ماهی ۳۰ متر مربع است که در سمت چپ سعدیه قرار گرفته و به اعتقاد مردمان شیراز خاصیت شفابخشی دارد. جالب است بدانید مردم در شب چهارشنبه سوری به این آب دست میزنند تا از خاصیت شفابخشی آن استفاده کنند.
دو ساختمان آجری در اطراف حوض ماهی وجود دارد که یکی دفتر و دیگری کتابخانه عمومی سعدی است و یک ساختمان دیگر به عنوان سرویس بهداشتی در نظر گرفته شده است.
ایوان
بخش دیگری که در آرامگاه سعدی وجود دارد به نام ایوان است و همین که شما وارد سعدیه میشوید این ایوان را با هشت ستون سنگی قهوهای روشن مشاهده میکنید. وقتی شما به این ستونها نگاه میکنید به یاد چهل ستون میافتید که با سنگ گرانیته قرمزی طراحی شده و کتیبههایی از شعرهای سعدی دور تا دور آرامگاه آن را احاطه کردهاند.
کتابخانه
در بخش غربی آرامگاه سعدی یک مکان سفید رنگ به نام، کتابخانه وجود دارد.انواع مختلفی از کتابهای اصیل با ۱۸۳۷۸ نسخه و ۱۵۱۰۱ عنوان می رسد. در سال ۱۳۵۱ کتابخانه سعدیه برای کسانی که عاشق و هوادار سعدی بودند ساخته شده و ساعتی میتوانند چند صفحه از کتابهای این کتابخانه را مطالعه کنند.
گرمابه سعدیه
یکی از مناطق گردشگری در شیراز گرمابه سعدی یا حمام عمومی معدنی سعدی است که در محله نیستان شیراز واقع شده است. این حمام عمومی یکی از حمامهاس سنتی فعال در شیراز است که به صورت شبانه روزی خدمات ارائه میدهد و به دلیل قدمت آن سالانه افراد زیادی برای دیدن از این بنای تاریخی به آن مراجعه میکنند. این بنا در نزدیکی آرامگاه سعدی قرار گرفته است و ارزش آن را دارد که یک بار به آن مراجعه کرده و از فضای دلنشین آن استفاده کنید. این حمام با وجود این که سالها از تاسیسش میگذرد اما فشار آب بالایی دارد و برای حمام کردن مناسب است و میتواند یادآور حس نوستالژی حمام کردن در حمام عمومی باشد. این حمام عمومی به دلیل بازدیدکنندگان زیادی که دارد اکثرا شلوغ است بنابراین بهتر است برای مراجعه به این حمام آخر هفته را انتخاب نکنید.
آرامگاه شوریده شیراز
حاج محمد تقی ملقب به شوریده یکی از شاعران قرن معاصر است که انواع شعرهای قصیده و قطعه را سروده و در نزدیکی آرامگاه سعدی به عنوان جاهای دیدنی به شمار میرود. آرامگاه شوریده به صورت یک بنای دو طبقه زیبا در کوچه هفته پیچ در سبک تاریخی به یادگار مانده است. دارای معماریها و سبکهای خاصی است و شما میتوانید بخشهای بیرونی و درونی و خدماتی را که به وسیله راهروهای ارتباطی به یکدیگر متصل شدهاند را با گچ بری و سقفهای تزیینی مشاهده کنید.
سخن پایانی
شیراز از جمله آرامگاه سعدی (سعدیه) یکی از مهمترین مقاصد گردشگران ایرانی و خارجی به خصوص در عید نوروز و فصل بهار است. مردمان این شهر هر ساله میزبان تعداد زیادی از افرادی هستند که علاقه خاصی به فرهنگ و هنر و ادبیات و سعدی دارند. شما به راحتی میتوانید از وسایلهای مختلف برای رسیدن به این شهر استفاده کنید. بهتر است قبل از سفر برنامهریزی کنید و بهترین هتلها را رزرو کنید و از آنجایی که مکانهای متعددی در اطراف آرامگاه سعدی وجود دارد بهتر است شما به صورت اینترنتی هتل خود را انتخاب کنید.